Тесто:
4 ч.ч. брашно
1 пакетче суха мая Др. Йоткер
щипка сол
около 250 мл приятно топла вода / не гореща!/
плънка:
250 гр хубава кайма смес / хубаво е да е от агнешко и/ или телешко, но може и смес телешко със свинско/
1 с.л. доматено пюре / кетчуп или лютеница/
1 голяма глава лук, настъргана на ситно ренде
2 домата, настъргани на ренде, или смлени домати от консерва
сол
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
кимион
1/2 ч.л. сух джоджен
пресен магданоз
1 с.л. зехтин
За тестото:
Пресейте брашното, добавете сухата мая и солта. Разбъркайте. Добавете
водата и замесете тесто. Ако е необходимо добавете още брашно.
Направете тестото на топка, покрийте го с прозрачно домакинско фолио и
кърпа и го оставете да втаса, за около 1 час, докато удвои обема си.
За плънката:
Омесете каймата с останалите продукти. Сместа трябва да е леко течна. При необходимост добавете още домати.
Разделете тестото на малки топчета, от които разточете тънки питки с големината на десертна чиния.
Застелете голямата тава на фурната с хартия за печене и подредете питките в нея.
Намажете ги равномерно със сместта. Не мажете много дебело.
Изпечете на 180 градуса, до зачервяване - за около 20 минути.
Като се изпекат ги извадете от фурната и подредете една върху друга, за да омекнат.
От това тесто изпекох 7 бр питки.
Поднесете Лахмаджуна с нарязан на полумесеци лук,
магданоз,лимони, краставици и домати. Може да го навиете на руло, като в
него да поставите от зеленчуците.
Много е вкусно!
Няма коментари:
Публикуване на коментар